Clicky

DJI Mavic 2 Pro review

REVIEW OVERVIEW

Prijs
Ontwerp
Prestaties
Beeldkwaliteit
Batterij
DJI Mavic 2 Pro geeft ons de scherpste video's en foto's van alle drones op consumentenniveau dankzij de kleurrijke 4K HDR-camera. Vergeleken met de originele Mavic Pro, versterkt de nieuwe 1-inch sensor in deze gimbal gestabiliseerde camera de helderheid van video en foto's zonder het beeld uit te blazen. Maar, wees gewaarschuwd, de hoge prijs waait de concurrentie ook weg, en het kan nog steeds niet 4K schieten op 60fps.

De krachtigste consumentendrone die je kunt kopen

Eerder deze maand bracht DJI twee gloednieuwe drones op de consumentenmarkt: de Mavic 2 Pro en Mavic 2 Zoom. Het zijn waarschijnlijk twee van de meest geavanceerde drones die het bedrijf (of welk bedrijf dan ook) ooit heeft uitgebracht. Ondanks dat ze krachtiger zijn dan ooit tevoren, lijken ze toch in veel opzichten op de originele Mavic-lijn van DJI. Deze review is gemaakt om de verschillen te vinden en uiteen te zetten.

Opvallende specificaties en kenmerken

Voordat we dieper ingaan op deze recensie, is het belangrijk om op te merken dat, afgezien van de camera’s die ze bij zich dragen, de beide Mavic 2 drones van DJI qua specificaties identiek zijn. Als we dus verwijzen naar een eigenschap die geen verband houdt met camera’s, kun je er zeker van zijn dat die functie aanwezig is op zowel de Mavic 2 Pro als op de Mavic 2 Zoom.

Om heel eerlijk te zijn is de Mavic 2-serie geen enorme verbetering ten opzichte van de originele Mavic Pro als het gaat om de rauwe vluchtspecificaties. De drones kunnen een paar minuten langer in de lucht blijven (31 in plaats van 29), en kunnen een paar mijl per uur sneller vliegen (44 in plaats van 40) dan hun voorouders, maar dat is het dan ook wel. De belangrijkste verbeteringen zijn de software, detectievaardigheden en camera’s van de Mavic 2.

Wat de software betreft wordt de Mavic 2 geleverd met de nieuwe ActiveTrack 2.0 van DJI, waarmee de drone bewegende onderwerpen autonoom en met meer precisie dan ooit tevoren kan volgen. Bovendien zijn zowel de Pro als de Zoom uitgerust met OcuSync 2.0, de nieuwste versie van de video-overdracht technologie van DJI, waarmee je live kunt zien wat de drone ziet en dat in 1080p.

DJI heeft ook de Mavic 2-serie uitgerust met een duidelijk verbeterd omgevingsdetectiesysteem. Terwijl de originele Mavic Pro alleen obstakels voor zich voelde, beschikt de tweede generatie over omnidirectionele zintuiglijke waarnemingen. Dit is te danken aan 10 sensoren die verdeeld zijn over de voor-, achter-, linker-, rechter-, boven- en onderkant.

Om het af te maken heeft de Mavic 2 een van de volgende twee nieuwe camera’s. De Mavic 2 Pro heeft een geïntegreerde Hasselblad camera met een 1-inch CMOS-sensor en instelbaar diafragma, terwijl de Mavic 2 Zoom beschikt over een kleinere 1/2,3-inch sensor met de mogelijkheid om in te zoomen van 24mm tot 48mm. Later gaan we dieper in op de specificaties van de camera.

Al met al is de Mavic 2 lijn zeker meer evolutionair dan revolutionair, maar in dit geval is dat een goede zaak. Het lijkt erop dat DJI alle dingen die goed functioneerden in de eerste generatie Mavic drones behouden heeft, om daarnaast te focussen op gebieden waar ruimte was voor aanzienlijke verbetering. De originele Mavic had veel goede kanten en DJI heeft gelukkig niet geprobeerd om te repareren wat niet kapot was.

Kwaliteit en duurzaamheid

De Mavic 2 lijn is op dit vlak een appel die niet ver van de boom is gevallen. De originele Mavic Pro is een van de stevigste, best gebouwde drones ooit gemaakt en de Mavic 2 serie is niet anders.

Qua vorm is er niet veel veranderd. De Mavic 2 serie oogt en voelt op een paar kleine wijzigingen na bijna identiek aan in vergelijking et zijn vorige evolutie. De 2-serie is iets groter en zwaarder en heeft ook een paar extra sensoren in de romp ingebouwd, maar daar blijft qua verschillen bij. Gelukkig heeft de nieuwe generatie nog steeds dezelfde rotsvaste constructie. Zowel de Pro als de Zoom overleven aanvaringen met struiken, takken en je rugzak, om er vervolgens de volgende keer weer tegen aan te kunnen gaan.

Levensduur van de batterij en oplaadtijd

DJI claimt dat de Mavic 2 29 minuten in optimale omstandigheden kan zweven en dankzij het aerodynamische ontwerp maximaal 31 minuten in de lucht kan blijven als hij met een constante snelheid van 25 km/u wordt gevlogen. Zoals gewoonlijk bereik je deze statistieken niet onder omstandigheden die je in de echte wereld tegenkomen.

Tests wijzen uit dat een Mavic 2 gemiddeld 28 minuten en 14 seconden bewegingsloos in de lucht kan blijven zweven, wat niet veel scheelt met de 29 minuten die DJi gevonden heeft. Tijdens een normale vlucht gaan de Mavic 2 Pro en Zoom ongeveer een kleine 29 minuten mee, met wat mogelijke uitschieters naar boven. Dit betekent dat, ondanks dat de cijfers die DJI zelf noemt helemaal worden gehaald in de praktijk, de Mavic 2 zeker niet slecht scoort in dit gebied.

Als het tijd is om op te laden dan kun je verwachten dat je ongeveer 45 tot 50 minuten nodig hebt om elke batterij van leeg naar vol te krijgen, wat iets sneller is dan bij de vorige generatie.

Controle, besturing en autonomie

In de lucht voelt de Mavic 2 bijna precies hetzelfde aan als zijn voorgangers: hij is strak, atletisch en erg responsief. Als je ooit eerder een DJI drone hebt gevlogen dan voel je je meteen thuis bij de Mavic 2. Ach zelfs als je nog nooit een DJI drone hebt gevlogen dan kun je deze besturen als een professional. De vluchtsoftware van DJI is van topkwaliteit en uiterst betrouwbaar, dus de Mavic 2 gedraagt zich precies zoals jij het wil.

Deze sublieme handbediening is echter slechts het topje van de ijsberg. Dankzij het omnidirectionele obstakelvermijdingssysteem van de Mavic 2 kun je deze drones met meer kracht en vertrouwen besturen dan ooit tevoren. Als je op het punt staat om tegen een obstakel aan te stoten, zal de software van DJI je een pieptoon laten horen en je waarschuwen als je dichterbij komt. Als je deze waarschuwingen negeert en blijft vliegen dan zal de drone zelfs automatisch remmen om een crash te voorkomen. Het is echter vermeldenswaardig dat dit alleen werkt vanaf de voorkant, achterkant, bovenkant en onderkant van de drone. Helaas worden de linker en rechter sensoren alleen ingeschakeld als je in ActiveTrack mode staat en de drone handmatig bestuurt.

Toch voelen beide Mavic 2 drones, zelfs zonder zijdelingse detectie tijdens een handmatige vlucht, uiterst veilig en betrouwbaar. Je moet er echt alles aan doen om ze te laten crashen. Precies dat soort zelfvertrouwen in de lucht is uiteindelijk wat je helpt om betere beelden te krijgen.

Camera en accessoires

Zoals we al eerder hebben gezegd is de camera de enige functie die de Mavic 2 Pro scheidt van de Mavic 2 Zoom. De Mavic 2 Pro is uitgerust met een Hasselblad camera en een 1-inch CMOS sensor, terwijl de Mavic 2 Zoom is uitgerust met een kleinere 1/2.3-inch sensor en een 24-48mm optische zoomlens.

De Mavic 2 Pro’s camera is misschien wel het beste van de twee. Naast de grotere sensor (die zorgt voor een betere resolutie, een beter dynamisch bereik en betere prestaties bij weinig licht), wordt de Pro Hasselblad camera geleverd met een instelbaar diafragma, wat een enorme nieuwe toevoeging is. Hiermee kun je instellen hoeveel licht de camera binnendringt en ook de scherptediepte wijzigen. Casual gebruikers zullen waarschijnlijk gewoon in de automatische modus blijven, maar voor fotografen en videomakers is dit een enorm belangrijke functie. Het zorgt ervoor dat het niveau van creatieve controle dat je hebt over de beelden hebt die je vastlegt aanzienlijk vergroot.

De andere grote functie is de Dlog M 10-bit kleurenopname. We zullen je hier niet vervelen met de technische details. Alles wat je moet weten is dat de Mavic 2 Pro meer dan een miljard discrete kleuren kan opnemen, waardoor de Mavic 2 Zoom’s aantal kleuren van 16 miljoen in vergelijking wat bleek lijkt. Dat gezegd hebbende, deze functie is alleen echt een noodzaak als je een professionele filmmaker of fotograaf bent, maar je hoeft geen professional te zijn om te zien wat voor verschil het maakt.

Er is helaas één ding dat de Mavic 2 Pro niet kan, namelijk inzoomen, en daar komt de Mavic 2 Zoom in beeld. Deze klasbak geniet een 2x optische zoom (24-48mm) en 2x digitale zoom, wat betekent dat het een 96mm telelens kan simuleren die een video in 1080p vastlegt.

Deze zoom-functie is specialer dan het misschien nu lijkt te zijn. Het is echt een enorm leuke functie om op je dromen te hebben. Niet alleen kun je dichter bij je onderwerp komen zonder dichterbij te moeten vliegen, het geeft je ook toegang tot een heleboel leuke creatieve effecten. Bijvoorbeeld, als je met 48mm fotografeert en zelf draait terwijl je triomfantelijk op een heuveltop staat, dan zal de camera het perspectief een beetje comprimeren en de achtergrond met supersnelle snelheid laten bewegen. Je kunt ook in- of uitzoomen tijdens het vliegen om het beruchte Dolly Zoom-effect te creëren, dat populair is bij Alfred Hitchcock, waardoor je video’s een andere dimensie krijgen. Uiteindelijk geeft de Mavic 2 Zoom je gewoon een grotere mate van creatieve vrijheid, wat ervoor zorgt dat je de kleinere beeldsensor snel zal vergeten.

Aan het einde van de dag beschikken beide Mavic 2 drones over uitstekende camera’s, waardoor het kiezen van slechts één drone een pijnlijke taak is. Eerlijk gezegd is het jammer dat DJI de Mavic 2 geen modulair camerasysteem heeft gegeven, maar dus gebruikers dwingt om te kiezen tussen de Zoom en de Pro. De Inspire 2 heeft wel verwisselbare camera’s, dus DJI heeft zeker de capaciteit om verwisselbare camerasystemen in zijn drones te integreren. Het is raadselachtig waarom dit niet is gebeurd met de Mavic 2 lijn.

Is er een beter alternatief?

Als je op zoek bent naar een draagbare drone met een geweldige camera, dan is de Mavic 2 serie behoorlijk moeilijk te verslaan. Het zal moeilijk zijn om nog een compacte UAV met vergelijkbare functies te vinden, vooral als je buiten het DJI-park aanbod kijkt. De Mavic 2’s enige echte concurrenten zijn andere DJI drones.

Als het vastleggen van geweldige beelden je belangrijkste doel is, dan kuen je DJI’s Inspire 2 overwegen. Deze drone is groter, duurder en veel minder draagbaar, maar het kan een krachtigere camera dragen. Hij wordt ook geleverd met het bovengenoemde verwisselbare camerasysteem, waarmee je deze beeldenschieter kunt upgraden zonder een geheel nieuwe drone aan te moeten schaffen.

Met een krapper budget zijn de originele Mavic Pro en Mavic Air van DJI nog steeds solide keuzes. Je hebt niet noodzakelijkerwijs de beste videoprestaties of het geavanceerd vermijden van obstakels wat de Mavic 2 lijn biedt, maar de kwaliteit van deze drones is nog steeds meer dan goed. Beide zijn beduidend goedkoper, maar toch in staat om 4K video’s te maken en obstakels te vermijden door middel van auto-dodging. Het moet wel gezegd worden dat ze in die categorieën wat onderdoen voor de nieuwe Mavic 2 Pro en Zoom.

Tot slot, als je geïntrigeerd bent door de creatieve potentie die de Mavic 2 Zoom biedt met zijn zoomcapaciteiten, maar je bent niet bereid om daar €1.359 aan uit te geven, dan kun je misschien kijken naar de Anafi drone van Parrot. Deze is lang niet zo betrouwbaar of autonoom in de lucht, maar hij kost slechts €599 en heeft vergelijkbare zoomfuncties. Hij heeft ook een unieke 180 graden gimbal, wat nog meer deuren opent voor creativiteit.

Hoe lang duurt het?

Jaren. DJI biedt nog steeds software-ondersteuning aan voor drones die het vijf jaar geleden uitbracht, dus er bestaat geen twijfel over dat het bedrijf de komende jaren firmware-updates en bug fixes voor de Mavic 2-serie zal uitbrengen. Zolang je maar niet in een meer stort gaan de Mavic 2 Pro en Zoom waarschijnlijk lang genoeg mee om hiervan te profiteren.

Moet je het kopen?

Als je het je kunt veroorloven, dan moet je de Mavic 2 absoluut kopen. De Mavic 2 is misschien wel de beste allround drone die je nu kunt krijgen. De enige vraag is nog welke.

Recent articles

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here