De DJI Mavic Air is de bijna perfecte kruising van de zeer succesvolle Mavic Pro en de compacte en gebruiksvriendelijke Spark. Het is een drone gemaakt voor de consument die de toewijding van DJI aan innovatie benadrukt.
Door de technische en opvouwbare rotorarmen van de DJI Mavic Pro en de kleine vormfactor en speelsheid van de Spark te combineren, om vervolgens beide aspecten te verbeteren, heeft DJI zijn beste drone tot nu toe geproduceerd voor consumenten.
De Mavic Air biedt high-end specificaties tegen een lagere prijs dan de Mavic Pro. De drone heeft vrijwel alles waar je om zou kunnen vragen, van 4K video en 32MP panoramafoto’s tot een batterijduur van 21 minuten.
Belangrijker nog, de DJI Mavic Air is gemakkelijk te besturen dankzij een verbeterd objectvermijdingssysteem en gebaarcontroles, waardoor de drone meer mainstream aantrekkingskracht heeft.
Prijs en beschikbaarheid
Met een startprijs van €719 is de Mavic Air goedkoper aanzienlijk goedkoper dan de Pro. Voor deze prijs krijg je de drone, een batterij, de eigen lader, de herontworpen afstandsbediening, een kleine draagtas, vier propellerbeschermers en twee volledige propeller sets.
Gezien de beperkte vliegtijd van de meeste drones kun je overwegen om te investeren in meerdere batterijen als je wilt genieten van de volledige ervaring van het vliegen. Om dat uit de Mavic Air te krijgen biedt DJI de Fly More Combo aan tegen een prijs van €897. Het bundelt de drone, drie accu’s, een afstandsbediening, een reistas, twee paar schroefbeschermers, zes paar propellers, een poweradapter en een oplaadpunt voor de accu.
Hoewel de startprijs een hoge investering is voor een gadget met een accuduur van 21 minuten, maakt de verbeterde technologie in het slanke chassis de Mavic Air zeer aantrekkelijk. Dit is vooral zo omdat hij voor de top kwaliteit die hij waarborgt aanmerkelijk goedkoper is dan zijn volgende evolutie, de Pro. Daarbij, in tegenstelling tot de Spark, wordt de Mavic Air geleverd met een eigen speciale controller, wat wel een betwijfelbare verklaring lijkt om de extra kosten te rechtvaardigen.
De Mavic Air is verkrijgbaar via de online shop van DJI en bij grote retailers zoals Coolblue, Mediamarkt en Bol.com.
Ontwerp en bouw
- Compacte en opvouwbare vormfactor retourzendingen
- Verzonken gimbal voegt bescherming toe, maar de clip-on cover is onhandig
- Verwijderbare joysticks op de herontworpen controller
- USB-C-poort voor alleen gegevensoverdracht
De Mavic Air lijkt qua grootte misschien op de Spark, maar daar houdt de gelijkenis op. De armen van de nieuwe drone zijn opvouwbaar, net als die van de Mavic Pro, waardoor de draagbaarheid naar een heel nieuw niveau wordt getild.
Opgevouwen past de Mavic Air vrij gemakkelijk in een grote zak – denk aan een cargobroek of een grote jas. Met een gewicht van 430 gram is het zwaarder dan de Spark (300 gram), maar duidelijk lichter dan de Mavic Pro (743 gram).
De ritssluiting van de drone versterkt hoe klein hij is – hij gaat gemakkelijk in een rugzak of een cameratas met nog veel ruimte over voor de rest van je spullen.
Ondanks het feit dat de Mavic Air er als speelgoed uitziet, is hij robuust en goed gebouwd. De verzonken gimbal, met zijn clip-on camera cover, voegt een laag van bescherming toe wat de drone een goede reisgenoot maakt. Het kan echter wel lastig zijn om de hoes er na gebruik weer aan te zetten. Het is belangrijk dat je er voor zorgt dat de camera recht naar voren gericht is, anders krijg je de cover niet goed uitgelijnd om in positie te schuiven.
Zoals ook het geval is voor de Spark heeft DJI de Mavic Air in drie kleuren gelanceerd: wit, zwart en rood. Hoewel de kleuren een speelse werking hebben, is er ondervonden dat de rode en zwarte versies gevoelig zijn voor vingerafdrukken. De witte versie lijkt er het beste uit te zien, maar kan op afstand gemakkelijker verloren gaan tegen een heldere hemel.
De Mavic Air is de eerste DJI drone die USB-C voor content overdracht introduceert. Helaas kan de USB-poort niet worden gebruikt om de drone op te laden. Daarvoor moet je de eigen lader meenemen.
Natuurlijk is er ook een microSD-kaartslot, maar deze keer is er ook 8GB aan opslagruimte aan boord. Dus als je vergeet een kaart bij je te dragen of als door fanatisme jouw SD-kaart hebt gevuld, dan kun je verder fotograferen met slechts één tik.
Een andere opmerkelijke maar eenvoudige innovatie die de draagbaarheid van de nieuwe drone vergroot, is de herontworpen afstandsbediening. Eenmaal uit de doos zijn de joysticks voor de controller netjes weggestopt onder de opvouwbare smartphone-clips, waardoor de nieuwe controller een plat oppervlak heeft. Dit maakt het mogelijk om hem in de zak aan de achterzijde van de case van de drone te schuiven. Gewoon verwijderen en vastmaken, dan losdraaien en opbergen wanneer je wil.
De controller mist het ingebouwde scherm van de Mavic Pro-afstandsbediening voor vlucht telemetrie, maar je kunt je smartphone klemmen in de opvouwbare clips, waardoor je alsnog toegang hebt tot een live videofeed en alle andere informatie die je nodig hebt.
Prestaties en controle
- Verbeterd obstakelvermijdingssysteem
- Gebaren besturing
- Topsnelheid van 68,4 km/u (40 mph)
- Maximale transmissieafstand van 4 km (2,5 mijl) met controller; 50m met mobiel apparaat
Het instellen van de Mavic Air is niet moeilijk als je al eerder een DJI drone hebt gebruikt. Als dat niet het geval is dan moet je de DJI Go 4-app op je telefoon installeren (beschikbaar voor Android of iOS) en vervolgens de stappen op het scherm volgen om verbinding te maken met de drone, hetzij rechtstreeks via Wi-Fi of door te linken naar de controller. Eenmaal opgezet, is het vliegen met de drone zo soepel als maar zijn kan.
De drone is snel, of het voelt op zijn minst zo aan door zijn verkleinende grootte. In de Sportmodus kan deze raket op zakgrootte een maximale snelheid van 68,4 km/u (40 mph) bereiken. Bij dergelijke snelheden ontstaat echter het probleem dat, als de camera zijwaarts gericht is, je de voorste schroeven vast legt in de video, wat natuurlijk niet ideaal is. Dat gezegd hebbende is dit is geen probleem tenzij je de drone naar zijn topsnelheid duwt.
Iedereen zal echter ervaren dat de drone veel geluid maakt in vergelijking met de veel duurdere Mavic Pro Platinum die uitgerust is met geluidsarme propellers. Men hoort drone eigenlijk al voordat men hem ziet.
Beginners hoeven zich niet al te veel zorgen te maken over het besturen van de drone, aangezien het nu nog moeilijker is om de Mavic Air te crashen dankzij het zeven-camera visie systeem en drie-richtingen omgevingsdetectie.
Het gloednieuwe Advance Pilot Assistance System (APAS) van DJI houdt de drone niet alleen voor een obstakel tegen, het zal zelfs een alternatieve route uitstippelen. Om het APAS-systeem effectief te laten werken moet de drone echter wat rondvliegen om de locatie in kaart brengen om informatie uit de omgeving op te pikken en te verwerken. Dat is het enige voorbereidende werk, wat automatisch door het apparaat zelf gedaan wordt.
Het betekent niet dat het vaartuig volledig crashbestendig is. Er zijn geen sensoren aan de boven- en zijkanten, dus als je niet voorzichtig bent, kunnen er nog steeds benauwde momenten ontstaan.
Men zou verwachten dat de Mavic Air door zijn kleine formaat en geringe gewicht het lastig zou hebben om stabiel te blijven tijdens het zweven, maar DJI belooft dat dit geen probleem zou moeten zijn bij een windsnelheid tot 35 km/u (21,7 mph).
Het zendbereik van de Mavic Air is beperkt tot 4 km (2.5 mijl) met behulp van de controller. Dat is het dubbele van het 2 km (1.25 mijl) bereik van de Spark, maar een stuk korter dan de 7 km (4.3 mijl) voor de Pro. De reden voor het verschil met de Pro is dat de Air uitsluitend gebruik maakt van Wi-Fi in plaats van ook gebruik te maken van radiofrequentie (RF) voor zijn drone-to-controller verbinding.
Dit heeft ertoe geleid dat sommige mensen ten tijde van de aankondiging van de drone zich zorgen maakten dat de verbinding met de drone eronder zou lijden. Uit verschillende tests blijkt dat dit alleen een probleem kan zijn als je van plan bent om de Mavic Air rond zijn afstandsgrenzen te gebruiken, want dan kun je te maken krijgen met het sporadisch wegvallen van de videofeed.
Net als de Pro heeft de Mavic Air een drieassige gimbal, maar het is een herontworpen exemplaar dat deze nieuwe drone veel stabieler maakt. Hoewel de gimbalcontrole bij zijdelings pannen soepel verloopt, is het op en neer bewegen van de camera nog steeds ietwat schokkerig. Om de beelden zo soepel mogelijk te houden kun je het beste overschakelen naar de Cinematic Mode op de app. Dit is ontworpen om de drone te vertragen en het remmen te verminderen, zodat de video’s soepeler verlopen, maar zelfs deze werkwijze vergt veel oefening voordat je een gestage opname krijgt.
Het is ook in staat om tot 16 doelwitten tegelijk te volgen. Bij het gebruik van ActiveTrack was onze DJI Mavic Air in staat om zes onderwerpen binnen het frame individueel te volgen. Wanneer je echter overschakelt naar de QuickShot-modus, dan heb je ze allemaal bij elkaar nodig, of dan kies je één persoon als brandpunt.
Wat de Spark van vorig jaar zo leuk maakte om te gebruiken was de toevoeging van gebaarcontroles. DJI heeft dit overgenomen en verbeterd, en ook de Mavic Air een betere SmartCapture functionaliteit gegeven. Met je handen kun je de hapklare quadcopter laten landen en vanaf de grond opstijgen, van en naar je toe laten vliegen, of je kunt hem je laten volgen terwijl je beweegt. Het maken van een vredesteken maakt een stilstaand shot, terwijl je de video-opname begint en stopt als je het gebaar van je duimen en wijsvingers in de vorm van een frame maakt.
Wat misschien nog wel veel leuker is dan SmartCapture (en geweldig om te delen op sociale media) zijn de extra QuickShot modi, genaamd Asteroid en Boomerang. Net als de oudere QuickShot opties die beschikbaar zijn op zowel de Pro als de Spark, hebben Asteroid en Boomerang vooraf ingestelde vliegroutes die korte video’s vastleggen met een onderwerp als focus, en werken ze al met slechts een paar tikken op de app.
In Asteroid worden meerdere opnames gemaakt die vervolgens in de camera worden gecomponeerd tot een 10-seconden blip, beginnend met het onderwerp en eindigend in een sferische vogelvlucht van de omgeving. In Boomerang, pant de drone rond het onderwerp, waarna hij terug keert naar zijn oorspronkelijke punt na een 360-graden circuit.
Beeldkwaliteit
- 1/2.3-inch CMOS-sensor en 4K video bij 100Mbps
- 12MP HDR foto’s; 32MP panorama’s
- ISO100 – 1600 voor video en foto’s; ISO100 – 3200 voor foto’s in handmatige modus
- Smal ISO-bereik heeft geen invloed op de beeldkwaliteit, behalve in omstandigheden met weinig licht
Natuurlijk, top technologie voor het vliegen en een stabiele gimbal betekenen nagenoeg niets als de ingebouwde camera niet van een goede kwaliteit is. Gelukkig stelt de Mavic Air ons ook in dat aspect niet teleur.
De Air heeft dezelfde 1/2.3-inch CMOS-sensor als de Mavic Pro, maar heeft een kleiner ISO-bereik dan zijn grotere broer, wat betekent dat hij het niet zo goed doet in omstandigheden met weinig licht.
De Air is in staat om 4K video’s op te nemen met een snelheid tot 30fps en een bit-snelheid van 100Mbps. Laat de resolutie zakken en het kan 2,5K bij 60 fps en Full HD bij maximaal 120 fps vastleggen voor slow motion. Die specificaties zijn geweldig, maar het is de hoge bit-snelheid die de beelden echt doet opvallen met leven, kleur en detail.
In goed verlichte omstandigheden zijn de video’s van de Air kristalhelder en er is veel dynamisch bereik om mee te werken ondanks de kleine sensorgrootte. In een sombere omgeving kan de Air echter wel wat van die levendigheid verliezen en kunnen de beelden er een beetje bleek uit zien.
Bovendien helpt de gimbal om alles enorm stabiel te houden, dus zelfs als de wind aantrekt en de drone wat wordt rondgeslingerd dan kun je dat niet zien aan de video.
Terwijl je in HDR 12MP foto’s kan maken, is de Mavic Air ook in staat om panorama’s te nemen. Naast de horizontale, verticale en 180 graden pano’s kan de Air ook een serie van 25 foto’s van een tafereel maken en deze vervolgens in de camera aan elkaar naaien tot een 32MP panoramisch beeld.
Levensduur van de batterij
- 21 minuten batterijlevensduur (volledig opladen in 55 minuten)
- 18 minuten echte vliegtijd per batterij
- 3 uur voor de levensduur van de batterij van het besturingsapparaat (laadt op in 3,5 uur)
- Wij adviseren de Fly More bundel met drie accu’s en oplaadpunt
De levensduur van de Mavic Air batterij biedt een langere vliegtijd dan die van de Spark. Het is allemaal te danken aan het feit dat DJI in staat was om een batterij van 2.375 mAh in een batterij van hetzelfde formaat te knijpen als de 1.480 mAh batterij van de Spark. Dat is een technische prestatie.
De Mavic Air is geclassificeerd voor maximaal 21 minuten vliegtijd, maar realistisch gezien krijgt u 18 tot 19 minuten echte vliegtijd uit een enkele batterij, wat nog steeds beter is dan de 16 minuten accuduur van Spark . Zoals alle drones van DJI’s landt de Air automatisch wanneer de batterijspanning kritisch laag is (minder dan 10%). Over het algemeen krijg je een waarschuwing bij een lage batterij stand van ongeveer 15%, wat je een paar minuten de tijd geeft om af te maken wat je aan het doen was om vervolgens zelf te landen, of gewoon te wachten tot de automatische veiligheidsfunctie in werking treedt.
De Mavic Air heeft zes minuten minder te besteden van de duurdere Mavic Pro vluchtduur van 27 minuten, die wordt ondersteund door een grotere 3.830 mAh batterij. De topper op dit gebied is de Mavic Pro Platinum’s 30 minuten. Als er één gebied is waar de Mavic Air een klein offer brengt dan is het hier, maar er is een behoorlijk prijsverschil voor die extra 6 of 9 minuten vliegtijd.
Daarom adviseren wij Fly More Combo voor de Mavic Air met drie batterijen (en andere accessoires). Het komt vaak voor dat het in veel landen, vooral in de steden, moeilijk is om een legaal gebied en veilige ruimte te vinden waarin je kan vliegen. Het is dus niet ideaal om deze drone ergens mee naar toe te nemen voor slechts 18 minuten vliegtijd.
De oplaadtijd van de DJI Mavic Air-batterij is ongeveer 55 minuten, wat overeenkomt met de officiële specificaties van de DJI. Met drie batterijen (en een stopcontact in de buurt om ze op te laden) kun je de Mavic Air bijna non-stop laten werken, tenminste tot de batterij van de controller het begeeft. Dat duurt drie uur en duurt 2,5 uur om op te laden.
Definitieve uitspraak
De DJI Mavic Air krijgt een grote duim omhoog van ons. Het is de beste drone voor de meeste mensen dankzij het feit dat het top-specificaties waarborgt in een drone van zakformaat.
Het krijgen van 4K video bij 30fps, een betere levensduur van de batterij, verbeterde technische aspecten en betere obstakelvermijding voor €719 maakt deze drone een serieuze kandidaat voor iedereen.
Hoewel de camera beter had kunnen zijn (DJI heeft helaas geen gebruik gemaakt van de 28mm f/2.2 lens van de Pro op de Air), zijn de beelden die hij vastlegt nog steeds uitstekend. Terwijl de Air een resolutie van 3.840 x 2.160 (4K UHD) met 30 fps beheert, is de Pro in staat tot Cinematic 4K (4.096 x 2.160) met 30 fps. Dus, als je geïnteresseerd bent in professionele video-opname dan kun je nog steeds beter met de duurdere Mavic Pro aan de slag gaan die ook verder vliegt, waarnaast de Pro Platinum versie nog veel stiller is.
Voor nieuwkomers in de wereld van drones lijkt de Spark een goede optie als 1080p beelden goed genoeg zijn. Toch is de niet veel duurdere Mavic Air ook voor die doelgroep een prima keuze. De eerste keer dat je de drone via de app bestuurt is het misschien moeilijk om tegelijkertijd de drone te besturen en de gimbal soepel te bedienen, maar het duurt niet lang voordat je hieraan gewend bent. Door daarnaast gebruik te maken van de meer geautomatiseerde QuickShots en tracking functies is iedereen in staat om een geweldige foto te maken – geen ervaring nodig.