Clicky

DJI Spark Review

REVIEW OVERVIEW

Prijs
Ontwerp
Prestaties
Beeldkwaliteit
Batterij
De DJI Spark is een unieke drone. Het combineert state-of-the-art technische functies met een uitzonder klein formaat en gewicht. Een blikje frisdrank is al zwaarder en groter.

De DJI Spark is niet groter dan een blikje frisdrank en waarschijnlijk kleiner dan de smartphone die je in je broekzak hebt zitten. Deze uitzonderlijke drone van DJI is dan ook een geweldig voorbeeld van hoe compact, technische ijzersterke drones tegenwoordig geproduceerd kunnen worden. Al laat DJI het met de Spark een stuk makkelijker lijken dan het is.

Hoewel de drone misschien klein is, zit deze drone bomvol met technologie, waaronder obstakelherkenning, GPS, video stabilisatie en handgebaren herkenning waarmee je de Spark kunt besturen (van dichtbij). De drone zit vol met technologie, inclusief obstakelherkenning, GPS, stabilisatie en de mogelijkheid om handgebaren te herkennen als vliegende commando’s.

Het besturen van een drone met slechts een beweging van onze hand is met afstand één van de coolste ervaringen die je je kunt bedenken en brengt je dichtser bij een kijkje in het leven van een echte Jedi dan je ooit gekomen bent. Echter, als je op detailniveau gaat kijken, loopt de DJI Spark tegen een paar onvermijdelijke problemen aan die gepaard gaan met de uiterst kleine afmetingen.

Prijzen en beschikbaarheid

Met vanaf prijzen van €299 is de DJI Spark de meest betaalbare drone van DJI, het Chinese Drone bedrijf dat meer dan 70% van de consumentenmarkt op het gebied van Drones in handen heeft. Met deze prijs concurreert het met andere ‘budget’ drones zoals de Parrot Bebop 2 en de Yuneec 4K Breeze.

Realiseer je wel dat je voor €299 de controller er nog niet bij hebt. Daarvoor mag je nog circa €149 uittrekken. Als alternatief is de Fly More combo van €579 een optie. Die wordt geleverd met de controller, een set vervangende propellers, een extra batterij, een charging hub, opbergcase, hub powersupply en een schoudertas.

Ontwerp

De DJI Spark is daadwerkelijk zo klein als een blikje frisdrank. Met een afmeting van 143 x 143 x 143 x 55 mm en 300 gram , is deze mini drone iets wat je gemakkelijk in elke tas kunt stoppen of zelfs aan je broekriem kunt hangen.

De DJI Spark wordt ook geleverd in een kleine opbergcase van foam die eigenlijk niet groter is dan een koptelefoonhoes die menig persoon in zijn stap stopt. De meegeleverde opbergcase heeft ook vakken voor vier vervangende schroeven en twee extra batterijen.

Naast het kleine formaat is de Spark de eerste drone van DJI die in verschillende kleuren wordt aangeboden: Alpenwit, hemelsblauw, weidegroen, lavarood en zonnegeel. De introductie van deze kleuren is een welkom stuk van personalisatie in de dronewereld die tot nu toe vooral bestond uit drones met een mix van grijs, wit en zwart. DJI brengt daar nu dus verandering in!

Qua uiterlijk heeft de Spark veel weg van een geslonken DJI Mavic Pro.

Een belangrijk verschil van de Spark is dat je de poten niet in kunt vouwen zoals de mogelijk is met een Mavic Pro en GoPro Karma Drone. Wel kun je de propellers inklappen om de drone compact te kunnen vervoeren.

Bouw en behandeling

De DJI Spark mag dan klein zijn, de behuizing van de DJI Spark voelt zeer solide aan. Met bijna geen zichtbare naden langs de behuizing van de drone, is het duidelijk dat het grootste deel van de romp van de Spark uit één stuk plastic is gegoten.

Opstijgen met de DJI Spark, en de koppeling met je DJI Go 4 app, neemt slechts enkele seconden in beslag.

Een controller is door de aansturing met handbewegingen niet meer strikt noodzakelijk. PalmControl.

Je kunt de drone laten opstijgen vanaf de palm van je hand nadat het je gezicht heeft herkend via een gezichtsscan. Vanaf dat moment kun je al zwaaiend, geheel in jedi-stijl de controle over de drone overnemen. Door met je hand te zwaaien instrueer je de drone om dichterbij of verder van je af te vliegen, naar links of naar rechts te gaan of een selfie van je te maken door met je vingers een fotolijstje te vormen.

Hoewel handpalm controle intuïtief genoeg aanvoelt, lijkt de Spark niet 100% van de tijd de handgebaren te herkennen. Je de gebaren op exact de juiste wijze uitvoeren. De selfie modus werkt dan helaas ook niet 100% van de tijd.

Een ander nadeel is dat je binnen een straal van 10 meter van de drone moet zijn om de spark met handgebaren te kunnen bedienen.

Maar als de besturing met je handen werkt dan voelt het ook als magie. Het vliegen met een drone wordt spontaan, laagdrempeliger en gemakkelijker zonder controller. Het maakt een drone veel toegankelijker voor het grote publiek die geen doorgewinterde drone-piloten zijn.

Krachtige motoren

De DJI Spark wordt geleverd met krachtige motoren die hem wendbaar maken in de lucht. Maar tegelijkertijd heeft de Spark zichtbaar moeite om bij stevige wind stabiliteit te vinden. De gimbal van de camera kan bij sterke wind vaak niet genoeg compenseren om het beeld horizontaal te houden. Voor deze prijs is dat echter zeker geen schande.

Waar de Spark het onder minder ideale weersomstandigheden het moet afleggen tegen de duurdere en grotere modellen van DJI, komt het kleine formaat binnen beter tot zijn recht. Binnen is het namelijk zeer waarschijnlijk het meest ideale model wat DJI in zijn assortiment heeft. De Spark is binnen manoeuvreerbaar en voorspelbaar genoeg om te gebruiken met de PalmControl gebarencommando’s of de ActiveTrack autonome vliegmodus.

DJI heeft met de Spark vier nieuwe automatische vluchtmodi geïntroduceerd, Quickshots genaamd, die veel lijken op GoPro Karma Drone’s Auto Shot Paths. De vier modi zijn: ‘Dronie’ voor het nemen van een selfie vanuit de lucht, ‘Helix’ stuurt je Spark in een spiraalvormt hoger in de lucht, Rocket stuurt de drone recht de lucht in met de camera naar beneden kijkend, en tot slot draait de drone rond de gebruiker in de ‘Circle’ modus.

Naast de nieuwe functies beschikt de Spark ook over de welbekende intelligente DJI-vliegmodi zoals bijvoorbeeld de TapFly om automatisch naar vooraf ingestelde punten te navigeren. ActiveTrack, dat we al eerder hebben genoemd, programmeert de drone om zijn best te doen om je in dezelfde positie in het frame te houden en tegelijkertijd obstakels te vermijden als hij vliegt.

Dat gezegd hebbende, is het altijd verstandig om nooit blind te vertrouwen op de autonome vliegmodi van DJI. Het is aan te raden de drone altijd nauwkeurig in de gaten te houden.

Het autonome vliegsysteem van de DJI Spark

Alhoewel de DJI Spark over het state-of-the-art ‘Flight Autonomy’ systeem beschikt met botsingsdetectietechnologie, is het goed om te realiseren dat veel van de sensoren die de botsingsdetectietechnologie aansturen naar voren zijn gericht. Het obstakel vermijdingssysteem bestaat uit een hoofdcamera en een naar voren gericht ‘3D Sensing System’.

Het naar beneden gerichte zichtsysteem, het dual-band GPS (Global Positioning System), GLONASS (Global Navigation Satellite System) en een zeer nauwkeurige inertiaalmeeteenheid helpen de drone uiterst nauwkeurig te navigeren en feedback te geven over de vliegpositie.

DJI Spark kan hierdoor detecteren wanneer je op het punt staat de drone tegen een object aan te vliegen, maar het zal niet detecteren wanneer je de drone achteruit laat vliegen en daar bijv. een boom staat. Het is een beperking waar je rekening mee moet houden als je een vliegroute hebt uitgezet of Quickshots hebt ingeschakeld.

Het is ook indrukwekkend dat al deze sensoren informatie invoeren in één enkele Intel Movidius Myriad 2 Vision Processing Unit, die zorgt voor de botsingsdetectie, gebaarherkenning bovenop de beeldverwerking voor de hoofdcamera.

Vergelijkbare VPU-chips zijn de afgelopen drie jaar in de drones van DJI terechtgekomen, maar dit is de eerste met een volledig werkend gebaarherkenningssysteem volgens Remi El-Ouazzane, Vice President van Intel New Technology Group en General Manager van Movidius.

De beperkingen die inherent zijn aan een kleine drone

Ten opzichte van de DJI Mavic AIR en Pro is de connectiviteit van de DJI Spark een zwakker punt, die deels te wijten is aan het kleine formaat van de drone, waardoor er geen grotere Wi-Fi antenne mogelijk is. Wanneer verbonden met een smartphone is het effectieve bereik van de drone 100 meter, wat in de praktijk toch eerder 75 meter lijkt te zijn. Daarna begint het signaal (te) zwak te worden.

Het connectiviteitsprobleem is echter wel op te vangen door een controller aan te schaffen en op de DJI Spark aan te sluiten. Dit betekent echter wel een extra investering van circa €149.

Het is echter een must have in onze ogen omdat je hiermee stabiele connectiveit waarborgt en het bereik van de drone uitbreidt tot maar liefst 2 km (1,2 mijl). De verbindingshaperingen die je met het gebruik van een smartphone kunt ondervinden los je hiermee effectief op. Daarnaast kun je ook nog eens preciezer sturen met de joystick dan je op een smartphone kunt.

Met de controller kun je de drone ook nog eens in de sportmodus zetten, waardoor hij tot 50 km per uur kan vliegen! En dat voor een drone die 300 gram weegt!

De batterij is een andere beperking. De vliegtijd van de Spark is het kortst van alle DJI drones, wat wederom geen schande is gezien de prijs en de uiterst hoge standaarden van de andere DJI drones. Zeker gezien het formaat van de batterij is het ontzettend knap dat DJI een vliegduur van 16 minuten heeft weten te bereiken. Wat overigens in de praktijk vaker rond de 12 a 14 minuten lijkt te liggen.

Video opnames

Wat de video opnamemogelijkheden betreft, is de hoofdcamera uitgerust met een 12-megapixel 1/2,3-inch CMOS-sensor die Full HD-videobeelden met 30p en 3.968 x 2.976 resolutiebeelden kan opnemen. Voor de digitale sensor bevindt zich een 25mm (35mm equivalent) f2.6 lens die een effectief gezichtsveld van 81.8 graden vastlegt.

De maximale videoresolutie is een stap terug ten opzichte van de DJI Mavic Pro en GoPro Karma Drone, die beide video’s met 4K resolutie kunnen opnemen.

De video-opnamemogelijkheden van de DJI Spark beheer je met de DJI GO 4 app, die elk fragment dat je filmt categoriseert en opslaat. Van daaruit kunt je clips selecteren die automatisch worden gecombineerd tot een video. Deze app maakt het opnemen en monteren van video’s bijzonder laagdrempelig.

De DJI Spark is een genot om te besturen

Het besturen van een drone met alleen je hand is werkelijk waar een fenomeen dat je lange tijd zal blijven verbazen en een glimlach op je gezicht zal tekenen. De handbediening van de Spark is intuïtief genoeg voor iedereen om de DJI Spark te laten doen wat je wilt.

Voor €299 zul je ook geen andere drone vinden die zoveel functies heeft als de Spark. Van Palmcontrol tot Quickshots, Spark vereenvoudigt het intimiderende aspect van drones – door ze onwaarschijnlijk gemakkelijk te laten vliegen. Ondertussen automatiseert de DJI Go 4 app het videobewerkingsproces op een manier die de meeste gebruikers ook kunnen waarderen. Je hebt het in de vingers voor je het weet.

Verbeterpunten

We wensten dat de DJI Spark net iets stabieler in de lucht was zoals de Mavic Air en PRO. De vluchtduur had ook net iets langer gemogen, maar als we realistisch kijken naar het gewicht en de afmetingen van de DJI Spark dan kunnen wij niet anders concluderen dan dat DJI met de Spark een uiterst indrukwekkende drone heeft neergezet voor een zeer schappelijke prijs.

Conclusie

Het staat buiten kijf dat de DJI Spark de meest toegankelijke en laagdrempelige drone van het bedrijf is met intuïtieve bediening, zijn compacte formaat en een lage prijs om te concurreren met andere betaalbare quadcopters.

De controller is naar ons inzien wel een echte must en zou eigenlijk standaard bij de drone mogen zitten. Als je lang en intensief gebruik van de DJI Spark wil maken is een extra batterij ook een aanrader.

Recent articles

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here